Vodiči

Kako nadograditi sa Windows 8.1 na Windows 10

Microsoft je 29. srpnja 2016. službeno najavio kraj besplatne nadogradnje na Windows 10 sa sustava Windows 7 ili Windows 8 i 8.1. To je bilo točno godinu dana nakon pokretanja sustava Windows 10. Ali ako i dalje želite nadograditi sa Windows 8.1 na Windows 10 i ako koristite pomoćne tehnologije, možda ćete i dalje imati priliku nadograditi svoj OS, a da nećete morati platiti ogroman iznos za nadogradnju. Za one koji žele znati cijenu, Windows 10 Home dostupan je za 119 dolara, dok Windows 10 Pro košta 199 dolara po licenci.

Microsoft je lansirao svoje obljetničko ažuriranje u kolovozu 2016. Nagađa se da će opcija besplatne nadogradnje za one koji koriste Assistive Technologies prestati nakon ovog ažuriranja. Pomoćne tehnologije uključuju povećalo koje vam pomaže da lako čitate tekst povećavanjem sadržaja, pripovjedač koji može čitati naglas, prečace na tipkovnici i zaslonska tipkovnica. Te tehnologije pomažu korisniku da s lakoćom izvršava određene zadatke na Windows OS-u. Dizajnirani su za ljude koji mogu imati određene invalidnosti, kognitivne poteškoće ili oštećenja koja ih mogu ometati u korištenju Windows OS-a bez pomoći.

Također pogledajte: Savjeti i trikovi za sustav Windows 8.1

Koraci za nadogradnju Windows 8.1 na Windows 10

Da biste nadogradili sa Windows 8.1 na Windows 10, morate imati ispravno licenciranu kopiju sustava Windows 8.1. Trebat će vam i stari ključ proizvoda da biste aktivirali nadograđeni OS. Evo kako prolazite kroz nadogradnju:

Korak 1

Započnite stvaranjem sigurnosne kopije svih podataka. Najbolje je nadograditi svoj uređaj nakon stvaranja sigurnosne kopije svih datoteka, tako da ćete, ako se nešto pokvari, imati zamjensku opciju na koju se možete osloniti. Alati za izradu sigurnosnih kopija dostupni su na mreži kako bi vam pomogli stvoriti sigurnosnu kopiju svih datoteka i mapa na računalu. Ako vam nadogradnja zapne ili opcija vraćanja ne uspije, možete koristiti sliku sustava i vratiti se na prethodni OS te nastaviti koristiti uređaj kao i obično. Nadogradnja OS Windows 10 deaktivirat će nespojivi softver, zato ne zaboravite ažurirati sav softver i stvoriti sigurnosnu kopiju programa kako ne biste izgubili važne stvari na računalu.

Korak 2

Nakon izrade sigurnosne kopije spremni ste za početak nove instalacije. Sigurnosna kopija je način da osigurate da se imate mogućnost vratiti na prethodni OS ako stvari ne budu funkcionirale kako se očekivalo. Dok Microsoft pokušava poboljšati svoje OS iskustvo i pružiti bolje korisničko iskustvo, velika je vjerojatnost da možda nećete imati puno problema s nadogradnjom.

3. korak

Posjetite sljedeću vezu: //www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows10upgrade koja vas vodi na Microsoftovu web stranicu koja nudi besplatnu nadogradnju na Windows 10 za kupce koji koriste pomoćne tehnologije. Pregršt često postavljanih pitanja na ovoj stranici također će vam pomoći da pojasnite da ne morate nužno koristiti neku od Microsoftovih pomoćnih tehnologija. Možete koristiti bilo koji AT-ov treće strane, a i dalje ćete se kvalificirati za nadogradnju.

4. korak

Kliknite gumb Nadogradi odmah i izvršna datoteka preuzet će se na vaše računalo. Dvaput kliknite datoteku nakon završetka preuzimanja ili joj pristupite iz mape ‘preuzimanja’ i otvorite je da biste započeli postupak instalacije. Izvodit će se samo na Windows računalima.

Korak 5

Na vašem će se zaslonu pojaviti pomoćnik za ažuriranje i provest ćete se kroz brojne zaslone koji će vas korak po korak voditi do dovršetka instalacije. Microsoft ne traži nikakav dokaz da upotrebljavate pomoćnu tehnologiju, a za moralno svjesne korisnike tipkovne prečace poput Ctrl + C za kopiranje datoteke također se smatra pomoćnom tehnologijom. Ako koristite tipkovne prečace, i dalje ćete biti jedan od AT korisnika.

Proces instalacije oduzima vrijeme i možda neko vrijeme nećete moći koristiti računalo. Dakle, ako morate obaviti važan posao, datoteku možete preuzeti i zadržati da je koristi kada je računalo besplatno. Kad započne nadogradnja, računalo će se ponovo pokrenuti i započeti nadogradnju OS-a. Nakon dugog čekanja računalo će potvrditi da je nadogradnja dovršena i možete početi koristiti najnoviju verziju sustava Windows 10 (verzija 1511).

Ova metoda nadogradnje sa sustava Windows 8.1 na Windows 10 besplatna je i jednostavna. Ne zahtijeva mnogo složenih koraka jer će vas računalo automatski provesti kroz zaslone i korake potrebne za dovršetak instalacije. Microsoft pruža podršku putem često postavljanih pitanja i foruma kako bi vam pomogao ako naiđete na bilo koji od koraka.

Po završetku instalacije i ako ste zadovoljni najnovijom verzijom sustava Windows 10 koju koristite, možete izbrisati datoteku Windows.old s računala kako biste povećali prostor na uređaju. Imajte ovo na umu da nakon što to učinite, više se nećete moći vratiti na svoju staru verziju OS-a Windows, osim ako ga iz instalacijskog medija ne instalirate ispočetka. Dakle, opcija vraćanja bit će oduzeta nakon što izbrišete Windows.old. Ako ste, međutim, stvorili sigurnosnu kopiju kao što smo govorili u našem prvom koraku, pomoću sigurnosne kopije možete se vratiti na prethodnu verziju.

Mnogi nagađaju da Microsoft i dalje nudi backdoor za nadogradnju na Windows 10 besplatno kako bi osigurao da se Windows 10 koristi na maksimalnom broju uređaja. Napravite sijeno dok sja sunce, jer kad se zaustavi ova stražnja vrata, možda neće biti druge mogućnosti besplatne nadogradnje uređaja.

Ako ste do sada čekali nadogradnju ili ako ste propustili besplatnu nadogradnju, ovo je vaša prilika za besplatnu nadogradnju sa Windows 8.1 na Windows 10. Microsoft kaže da će se oglasiti prije nego što okonča besplatnu nadogradnju za korisnike pomoćne tehnologije, a za sada nema datuma završetka.

Također pogledajte: Kako instalirati Windows Pro Tools 10 na računalo sa sustavom Windows 8

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found