Vodiči

Kako ukloniti mapu Windows.old u sustavu Windows 10

Aktivni korisnici računala mogu otkriti Windows.old na sistemskoj particiji, koja se najčešće nalazi na "Pogonu C", a to je ogromna mapa za volumen. Mnogi se pitaju što je to i je li moguće ukloniti ga. Neki ga čak pokušavaju odmah ukloniti na uobičajeni način u programu Explorer, ali ne uspijevaju. Ovaj će vam vodič pokazati kako ukloniti mapu Windows.old u sustavu Windows 10.

Također možete pročitati: Kako prikvačiti mape, web stranice, postavke, bilješke i još mnogo toga na izbornik Start u sustavu Windows 10

Kako ukloniti mapu Windows.old u sustavu Windows 10

Što je i gdje je mapa Windows.old?

Ovaj će se direktorij pojaviti na sistemskoj particiji nakon nadogradnje računala na novu verziju operativnog sustava ili nakon ponovne instalacije sustava Windows bez formatiranja pogona C. Ova mapa, kao što pretpostavljate iz njenog naziva, sadrži datoteke iz prethodnog sustava . Navigacijom do direktorija vidjet ćete da postoji struktura mape kao na disku C: Programske datoteke, korisnici, Windows itd. Mapa koja je dizajnirana za slučaj da se u novom sustavu pojave pogreške, korisnik može vratiti prethodnu verziju. Zbog toga je tijekom nadogradnje sustava Windows Windows.old spremio sve važne datoteke starog sustava.

Budući da Windows.old zauzima previše prostora na vašem tvrdom disku, Windows je uključio mehanizam koji to automatski briše. Ako novi sustav radi ispravno, direktorij će se automatski izbrisati nakon 28 dana. Najčešće korisnici pokušavaju odmah ukloniti Windows.old. Budući da je Microsoft prelazak na novu verziju OS-a učinio besplatnim, laganim i prikladnim, mnogi koriste mehanizam automatskog ažuriranja i zato će pronaći direktorij na pogonu C sa starim datotekama.

Uklonite mapu Windows.old

Sljedeća metoda je svestrana i može se koristiti za uklanjanje mape Windows.old, ne samo za verzije OS-a Windows 10 već i za starije verzije.

Korištenjem kombinacije «Win + R» otvorite "Run" i upišite "cleanmgr", a u dijaloškom okviru za odabir diska trebat ćete odabrati sistemsku particiju "Drive C" i pritisnuti "OK".

Nakon završetka skeniranja, pojavit će se prozor "Čišćenje diska", odaberite "Očisti sistemske datoteke", a zatim će se ponovo pojaviti "Čišćenje diska". Odaberite "Disk C" i kliknite "OK", a nakon kratkog skeniranja otvorite "Disk Cleanup", provjerite mapu "Prethodne instalacije u sustavu Windows". Kliknite «U redu» i pričekajte dok se ne očisti.

www.img.labnol.org

Zatim možete ponovno otvoriti File Explorer i provjeriti da direktorij više nije tamo.

Izvor slike: www.superbwallpapers.com

Možete pročitati i: Kako onemogućiti Windows Defender u sustavu Windows 10

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found