Vodiči

Kako komprimirati i raspakirati datoteke u sustavima Windows 7,8 i 10

Svi držimo tone datoteka na svojim računalima, a jedan od najlakših načina uštede prostora na disku je komprimiranje datoteka. Sažimanje je korisno kada neke datoteke želimo poslati e-poštom, brže ih prenijeti na drugo računalo ili kada želimo napraviti sigurnosnu kopiju podataka. Pokazat ćemo vam kako komprimirati i raspakirati datoteke u sustavima Windows 7, 8 i 10 pomoću ugrađenog programa Windows, a spomenut ćemo neke od najboljih aplikacija koje možete koristiti za komprimiranje datoteka koje želite.

Također pogledajte: Kako sigurno izbrisati datoteke s tvrdog diska ili SSD-a u sustavu Windows

www.downloadzen.com

Kako komprimirati i raspakirati datoteke u sustavu Windows pomoću ugrađenog programa Windows

Kako zip datoteke:

  • Prvo pronađite datoteku ili mapu koju želite komprimirati
  • Desnom tipkom miša kliknite datoteku ili mapu i odaberite Pošalji, a zatim pritisnite Stisni (zip) mapu.
  • Nakon što se datoteka ili mapa stisnu, pojavit će se nova .zip mapa s istim imenom.
  • Ako želite preimenovati .zip mapu, kliknite je desnom tipkom miša, odaberite Preimenuj, a zatim unesite željeno ime.

people.cs.pitt.edu

Kako raspakirati datoteke:

  • Pronađite mapu koju želite raspakirati.
  • Desnom tipkom miša kliknite tu mapu, a zatim odaberite Izdvoji sve.
  • Slijedite dane upute
  • Jednom kad se mapa ne komprimira, pojavit će se nova datoteka s istim imenom.

Najbolji uslužni programi za arhiviranje datoteka

Datoteke u Windowsima najlakše je stvoriti i raspakirati pomoću metode koju smo gore podijelili, ali postoje neke izvrsne zamjene s dodatnim opcijama koje možete preuzeti i isprobati.

7-zip

commons.wikimedia.org

Jedan od najpopularnijih arhivara datoteka je 7-zip i besplatan je. Ovaj je arhiver prilično moćan i radi u sustavima Windows XP, Vista, 7, 8 i Windows 10. Neke od glavnih značajki su visoki omjer kompresije, moćan upravitelj datotekama i moćna verzija naredbenog retka, dodatak za FAR manager, podržava razne formate, lokalizacije za 87 jezika i tako dalje. Ako ne želite koristiti ugrađeni program za arhiviranje i raspakiranje datoteka u sustavu Windows, nabavite ovaj.

ALZip

www.download-software-freeware.com

Ovo je uslužni program za arhivu tako jednostavan i lagan za upotrebu, a kao i 7-zip, besplatan je. Kada posjetite njihovu službenu web stranicu i odlučite preuzeti ALZip, dobit ćete besplatni serijski broj. Ovaj program za komprimiranje datoteka dolazi sa širokim rasponom sjajnih značajki: raspakirajte 40 različitih formata, zip datoteke u osam različitih formata, provjerite ima li pogrešaka u komprimiranim datotekama, vratite oštećene datoteke, alate za pretraživanje, zavirite u datoteke u arhivu, naredbeni redak i tako dalje .

WinRAR

www.neowin.net

Za razliku od 7-zip i ALZip, WinRAR nije besplatan, ali je zasigurno jedan od najboljih uslužnih programa za arhiviranje datoteka. Da biste koristili ovaj arhiv na jednom računalu, licenca će vas koštati 29 USD. WinRAR podržava različite formate kompresije, savršen je za multimedijske datoteke i brz je. Ako želite isprobati, to možete učiniti s besplatnom probnom verzijom. Ovo je izvrsna opcija, jer ako vam se sviđaju sve njegove značajke i opcije, tada možete dobiti licencu i koristiti je za komprimiranje i raspakiranje datoteka.

Također možete pročitati: Kako zaštititi privatnost na mreži

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found