Vodiči

Kako riješiti Android GPS probleme (u svim varijantama)

Nitko ne voli biti nasukan usred mjesta koje nije dobro svjestan pokušaja traženja uputa i traženja pomoći od ljudi oko sebe. Kad je GPS pouzdan, može vam biti od velike pomoći i možda nikada nećemo morati naići na situacije kada se osjećamo previše otuđeno na mjestu na kojem smo zapeli. Brze upute mogu vam uštedjeti puno vremena. Android telefoni GPS su učinili još boljim i povećali su pouzdanost ove tehnologije.

Kada naiđete na problem sa svojim GPS-om, može biti bilo što od Android GPS-a koji uopće ne radi ili GPS koji prikazuje pogrešno mjesto. Potražimo rješenja za rješavanje Android GPS problema kako bismo bili sigurni da naš GPS radi kako se očekivalo kada se odlučimo za putovanje.

Pročitajte također: Kako popraviti Android telefon se neće povezati ili upariti s Bluetoothom

Kako riješiti GPS probleme na Samsung Galaxy S, Galaxy Note, LG G, Moto X, Nexus i drugim Android uređajima

1. rješenje: Uključite ili isključite GPS

Najlakši i najbrži način da riješite svoj problem je prebacivanje GPS-a tako da dobije priliku da se osvježi. GPS možete uključiti ili isključiti iz zaslona obavijesti na telefonu. Povucite dolje zaslon obavijesti i potražite ikonu GPS. Isključite ga i pričekajte najmanje 5 sekundi. Uključite GPS i dopustite mu da ponovno provjeri lokaciju. Provjerite je li problem s kojim ste se suočili riješen.

Rješenje 2: Uključite način rada u zrakoplovu

Mnogi su korisnici otkrili da prebacivanje načina rada u zrakoplovu može biti od pomoći u rješavanju problema koji GPS ne radi. Način rada u zrakoplovu može se lako prebaciti tako što ćete pristupiti području obavijesti na telefonu, a zatim potražiti ikonu za način rada u zrakoplovu. Uključite ga i pričekajte 15-20 sekundi prije nego što ga ponovno isključite. To će omogućiti mrežne veze da se pokrenu ispočetka i korisno je u ispravljanju jednostavnih GPS pogrešaka.

3. rješenje: Uklonite futrolu za telefon

Futrola vašeg telefona može uzrokovati smetnje GPS-u. Na kraju može prikazati pogrešno mjesto ili možda uopće neće funkcionirati ako slučaj stvara problem, pa pokušajte ukloniti kućište telefona i provjerite radi li GPS u redu. Ako je vaš problem riješen, tada znate da je krivac slučaj. Možda biste željeli uložiti u slučaj koji ne ometa GPS vašeg telefona ili još bolje, nemojte uopće koristiti futrolu.

www.howtocleanstuff.net

Rješenje 4: Način uštede energije

Ako često upotrebljavate način uštede energije, postoji mogućnost da telefon ima omogućen način uštede energije, što je razlog zašto GPS ne radi kako se očekivalo. Način uštede energije onemogućava neke važne funkcije poput Wi-Fi-ja i GPS-a. To može biti vrlo korisno kada pokušavate uštedjeti bateriju, ali ako pokušavate koristiti svoj GPS, morate onemogućiti način uštede energije.

Da biste to učinili, povucite zaslon obavijesti telefona i dodirnite Način uštede energije da biste ga isključili ako je uključen. S druge strane, također možete pristupiti izborniku Postavke na svom telefonu i dodirnuti Baterija da biste provjerili je li način uštede energije omogućen ili onemogućen.

5. rješenje: Ponovo pokrenite Android uređaj

Mnogo problema možete riješiti ponovnim pokretanjem. Ponovno pokretanje pomaže telefonu da osvježi svoje postavke i ispravlja neke pogreške s kojima se suočavamo na našim telefonima. Ponovo pokrenite Android uređaj i pokušajte ponovo koristiti GPS. Možda ćete otkriti da bi se GPS problem riješio jednostavnim ponovnim pokretanjem. To je posebno korisno u vrijeme kada možda brzo tražite mjesto i nemate vremena za previše koraka za rješavanje problema.

Iako je ponovno pokretanje moglo riješiti problem da Android GPS ne radi, ponekad se ti problemi počnu ponovno pojavljivati. Ako se često susrećete s istim problemom, morate potražiti trajna rješenja u ostalim rješenjima.

6. rješenje: dotjerajte GPS postavke

GPS postavke vašeg telefona mogu uvelike utjecati na kalibraciju vašeg mjesta. Vaš GPS možda koristi određenu pomoć drugih tehnologija kako bi vam pomogao da dobijete bolju lokaciju. Međutim, to će se dogoditi tek kada odaberete prave postavke. Da biste provjerili GPS postavke telefona, slijedite ove korake:

 • Idite na izbornik postavki svog uređaja
 • Pomaknite se do lokacije i dodirnite je
 • U odjeljku Lokacija dodirnite Način

Ovdje ćete primijetiti da su u načinu rada dostupne tri različite postavke. Ovisno o odabranoj postavci, vaš GPS može pružiti najtočnije mjesto. Morate odabrati opciju "Visoka preciznost", jer će druge dvije mogućnosti ograničiti način na koji vaš GPS provjerava lokaciju.

Pronaći ćete način uštede baterije koji će koristiti Wi-Fi i mreže za prepoznavanje lokacije, a postoji i samo GPS način u kojem će se uređaj oslanjati isključivo na GPS kako bi provjerio lokaciju. Najbolja opcija je Visoka preciznost jer kombinira oba načina rada tako da dobivate točne detalje o lokaciji kada koristite GPS.

Rješenje 7: Ažurirajte Google Maps

Google karte ključ su vašeg uređaja za precizne GPS lokacije. Ako slučajno odgodite ažuriranja na dulje vrijeme, postoji mogućnost da su karte telefona zastarjele, što može uzrokovati pogreške u preciznom prepoznavanju lokacija. Ažurirajte Google karte svog Android uređaja kako biste provjerili radi li GPS ispravno.

 • Dodirnite Trgovina Play
 • Dodirnite tri točke koje će prikazati padajući izbornik i odaberite Moje aplikacije i igre.
 • Pomaknite se kroz popis aplikacija i potražite Karte
 • Dodirnite Ažuriraj

Nakon završetka ažuriranja, ponovo pokrenite uređaj i dopustite GPS-u da još jednom provjeri lokaciju. Provjerite je li riješen problem s GPS-om na vašem uređaju.

Rješenje 8: Izbrišite predmemoriju i podatke za Karte kako biste riješili probleme s GPS-om na Androidu

Ponekad su datoteke predmemorije i podatkovne datoteke koje se nakupljaju na vašem uređaju za Karte možda oštećene. To može uzrokovati problem vašem GPS-u i može se početi ponašati neobično. Da biste riješili taj problem, morate izbrisati predmemoriju i podatke za Karte i provjeriti je li problem riješen. Iako brisanje predmemorije neće imati razlike, jer će se datoteke predmemorije automatski stvoriti pri sljedećem korištenju aplikacije, svi pohranjeni podaci bit će izbrisani. Spremljene lokacije bit će izgubljene. Dakle, ako postoji nešto važno što biste mogli primijetiti, to morate učiniti prije nego što izbrišete podatkovne datoteke za Karte.

 • Idite na izbornik Postavke na telefonu ili tabletu
 • Pomaknite se prema dolje da biste pronašli Upravitelj aplikacija i dodirnite ga
 • Na kartici Preuzete aplikacije potražite Karte i dodirnite je
 • Sada dodirnite Clear Cache i potvrdite ga u skočnom okviru.
 • Nakon što se datoteke predmemorije izbrišu, dodirnite Clear Data.

Nakon što izbrišete sve podatke i datoteke predmemorije, ponovo pokrenite telefon i ponovno upotrijebite GPS. Provjerite je li problem s kojim ste se suočili riješen.

Rješenje 9: Upotrijebite aplikaciju GPS Status i Toolbox

Aplikacija GPS Status and Toolbox korisna je i user-friendly aplikacija koja vam može pružiti puno informacija o GPS postavkama vašeg uređaja. Također vam može pomoći u instaliranju potrebnih ažuriranja za pomoćne GPS podatke poznate i kao A-GPS podaci. A-GPS podaci poboljšavaju GPS performanse vašeg uređaja.

Preuzmite i instalirajte aplikaciju GPS Status i Toolbox s Google Playa. To je besplatna aplikacija. Nakon što je aplikacija instalirana, provjerite svoje GPS performanse pomoću aplikacije i napravite potrebne izmjene kako biste poboljšali GPS. Provjerite radi li GPS vašeg uređaja bolje nakon upotrebe ove aplikacije.

Preuzmite aplikaciju GPS Status i Toolbox

10. rješenje: siguran način

Mnogo aplikacija koristi GPS podatke na vašem uređaju. Kad ove aplikacije završe s oštećenim datotekama, to može početi utjecati i na GPS vašeg uređaja. Da biste provjerili čine li aplikacije možda problem, upotrijebite telefon u sigurnom načinu i provjerite radi li dobro.

 • Pritisnite i držite tipku za uključivanje / isključivanje uređaja dok se na uređaju ne pojavi zaslon s opcijama napajanja.
 • Sada pritisnite i držite opciju isključivanja na zaslonu dok ne primijetite iskačući prozor koji vas pita želite li ponovno pokrenuti uređaj u sigurnom načinu rada
 • Pritisnite Ok i uređaj će se ponovno pokrenuti u sigurnom načinu.

Primijetit ćete riječi Sigurni način na zaslonu kako bi potvrdili da uređaj upotrebljavate u sigurnom načinu.

Provjerite radi li GPS vašeg telefona ili tableta u sigurnom načinu rada. Ako se dogodi, problem može biti u nekoj od nezavisnih aplikacija koje ste instalirali na svoj uređaj. Možete se vratiti uređaju u uobičajeni način ponovnim pokretanjem telefona kao i obično.

Da biste riješili ovaj problem, možete resetirati telefon na tvorničke postavke, što će ukloniti sve podatke, uključujući sve aplikacije koje ste možda instalirali na telefon, vraćajući softver telefona na početne postavke. Koraci za vraćanje na tvorničke postavke razmatrani su u nastavku.

S druge strane, imate mogućnost deinstalirati aplikacije za koje mislite da bi mogle uzrokovati problem.

11. rješenje: Ažurirajte svoj firmver

Ako već duže vrijeme odgađate ažuriranje sustava, postoje šanse da bi to moglo utjecati na vaš GPS. Svako ažuriranje donosi ispravke za pogreške i moguće probleme. Najbolje je da svoj uređaj redovito ažurirate kako bi vaš telefon imao najnoviju verziju Androida.

Da biste provjerili ima li ažuriranja, idite na izbornik Postavke na vašem uređaju i dodirnite O uređaju. Sada dodirnite Provjeri ažuriranja i ako je ažuriranje dostupno, instalirajte ažuriranje i provjerite hoće li se vaši GPS problemi riješiti nakon ažuriranja uređaja.

Rješenje 12: Obrišite particiju predmemorije

Particija predmemorije vašeg telefona sadrži datoteke koje mogu stvoriti problem GPS-u ako se oštete. To čak može uzrokovati problem u korištenju drugih aplikacija na telefonu. Ako se suočavate s GPS problemom, poželjno je obrisati particiju predmemorije vašeg uređaja i dopustiti uređaju da gradi nove datoteke predmemorije, što može osigurati da particija predmemorije ne uzrokuje problem.

 • Isključite telefon
 • Pritisnite tipke za pojačavanje, napajanje i početnu tipku dok telefon ne zavibrira prije nego što se uključi.
 • Otpustite tipku za uključivanje i držite tipku za pojačavanje i početnu tipku dok ne vidite izbornik Oporavak.
 • Sada upotrijebite tipku za smanjivanje glasnoće da biste na izborniku označili particiju za brisanje predmemorije, a tipkom za uključivanje potvrdite svoj odabir.
 • Nakon što se particija predmemorije izbriše, tipkom glasnoće označite opciju ponovnog pokretanja i potvrdite ponovno pokretanje tipkom za uključivanje.

Nakon što se uređaj ponovno pokrene, ponovno provjerite GPS da biste vidjeli je li problem riješen.

Rješenje 13: Vratite se na tvorničke postavke

Vratite uređaj na tvorničke postavke kako biste softver vašeg uređaja doveli u stanje u kojem je bilo kad ste prvi put izvadili uređaj iz kutije. Vraćanjem uređaja na tvorničke postavke brišu se svi podaci, uključujući aplikacije koje ste preuzeli. Zbog toga je važno stvoriti sigurnosnu kopiju svih važnih podataka. Podatke možete pohraniti u Cloud ili ih možete prenijeti na drugi uređaj. Vaš telefon također ima mogućnost stvaranja sigurnosne kopije prije nego što vratite uređaj na tvorničke postavke.

 • Idite na izbornik Postavke na uređaju
 • Potražite sigurnosnu kopiju i poništi i dodirnite je
 • Možete označiti i poništiti opciju za stvaranje sigurnosne kopije
 • Pri dnu zaslona imate mogućnost resetiranja telefona na tvorničke postavke i dodirnite ga.

Postupak resetiranja telefona potrajat će neko vrijeme jer će se svi podaci izbrisati s vašeg telefona. Vaš će se telefon ponovo pokrenuti. Nakon ponovnog pokretanja provjerite je li problem riješen. Ako uređaj počne raditi, tada možete vratiti sigurnosnu kopiju i početi koristiti telefon kao i obično.

Međutim, ako se problem nastavi, morate razmisliti o tome da odnesete telefon profesionalcu ili u prodajnu kuću. Možete provjeriti ima li telefona fizičkih problema s antenom telefona. Ako je vaš telefon u jamstvu, proizvođač ga također može zamijeniti ako antena uzrokuje problem.

Kako mogu saznati je li GPS problem s kojim se suočavam povezan s hardverom ili softverom?

Da biste saznali u čemu je problem, možete upotrijebiti aplikaciju poput GPS Essentials koja je dostupna u Trgovini Play. Preuzmite i instalirajte GPS Essentials na svoj telefon. Sada otvorite aplikaciju i dodirnite Sateliti. Na zaslonu ćete primijetiti da će se vaš telefon pokušati povezati sa satelitima oko Zemlje.

Kada se vaš telefon ne može povezati ni s jednim satelitom, postoji vjerojatnost da se uređaj suočava s problemom zbog smetnji ili hardver vašeg uređaja ne funkcionira ispravno.

S druge strane, ako zaslon pokazuje da se sateliti povezuju, ali vaš GPS i dalje ne radi kako se očekivalo, tada problem leži u softveru vašeg uređaja. Ako je problem softver, rješenja navedena u ovom članku radit će za vas. Ako je problem u hardveru, morate razmotriti odnošenje telefona tehničaru koji može provjeriti uređaj.

Što trebam učiniti ako moj GPS ne govori točno lokaciju?

Ako ste već ažurirali Google karte i još uvijek nalazite da GPS vašeg uređaja prikazuje netočne lokacije, tada postoji šansa da kompas nije pravilno kalibriran. Ako vaš uređaj dobije pogrešne podatke o orijentaciji kada pokušate koristiti navigacijsku aplikaciju, tada je potrebno kalibrirati kompas Android uređaja.

Trebat će vam aplikacija za kalibraciju kompasa vašeg uređaja. GPS Essentials dobra je aplikacija dostupna u Trgovini Play koja vam može pomoći u kalibriranju kompasa vašeg uređaja. Preuzmite i instalirajte ovu aplikaciju. Otvorite ga i dodirnite Kompas.

Da biste kalibrirali kompas, morate telefonom nacrtati broj 8 u zraku. Jednom kad mahnete telefonom u zraku stvarajući bočno uzorak broja 8, moći ćete kalibrirati kompas. Nacrtajte uzorak nekoliko puta kako bi kompas telefona bio pravilno kalibriran.

Nakon što je kompas kalibriran, provjerite je li GPS problem riješen.

Kako mogu osvježiti svoje GPS podatke?

Ponekad vaš uređaj može na kraju prikazati netočno mjesto ili GPS možda neće raditi jer je zaglavljen na nekom od GPS satelita, iako taj određeni satelit nije unutar dosega. To uzrokuje da GPS vašeg uređaja prikazuje netočne podatke. Osvježavanjem GPS podataka moći ćete riješiti ovaj problem.

Da biste osvježili podatke, možete upotrijebiti aplikaciju poput GPS Status i Toolbox. Aplikacija je dostupna u Trgovini Google Play odakle je možete besplatno preuzeti i instalirati. Otvorite aplikaciju i dodirnite bilo gdje na zaslonu. Dodirnite ikonu ključa da biste otvorili padajući izbornik, a zatim dodirnite Upravljanje A-GPS stanjem.

Sada dodirnite Resetiraj. Nakon što se završi, vratite se na Upravljanje A-GPS stanjem i dodirnite Preuzmi. Nakon završetka preuzimanja, vaši su GPS podaci osvježeni. Nakon što se GPS podaci osvježe, provjerite započinje li GPS još jednom ispravno raditi.

Ta bi rješenja trebala raditi na svim Android uređajima. Ako se i dalje susrećete s problemima s GPS-om, odnesite ga profesionalcu da provjeri je li antena oštećena. Ako na vašem uređaju postoji oštećenje antene, to bi moglo uzrokovati problem i morat će se zamijeniti vaš telefon.

Možete pročitati i: Kako popraviti Android telefon ili tablet koji se neće uključiti

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found