Vodiči

Treba li vam zaista novi telefon? Postavite si ovih 5 pitanja

Razmišljate li o mogućnosti kupnje novog pametnog telefona? Zvuči sigurno primamljivo, ali, jeste li se zapitali, treba li vam zaista novi telefon? Ako ne, vrijeme je da to učinite sada. Moramo odvojiti svoje želje od svojih potreba. Nekoliko godina unazad bili su vani neki izvrsni telefoni, ali nisu imali skup značajki koje imaju današnji telefoni. Dakle, nisu došli s ogromnom cijenom. Štoviše, prijevoznici su ih nudili s prilično dobrim mjesečnim planovima. Na taj biste način lako mogli prijeći sa starijeg na novi model kad ugovor završi.

Priča je sada drugačija. Danas je dostupno nekoliko zaista skupih telefona. Uzmite samo iPhone 7 ili Samsung Galaxy S8 kao primjere. Ako želite otključani telefon, morat ćete potrošiti stotine dolara. Prijevoznici ih također nude, ali morat ćete se prijaviti za određeni plan, a uobičajene opcije su 12, 24, pa čak i 30 mjeseci. Naravno, nisu svi telefoni ovako skupi. Da, ima nekih zaista pristupačnih, ali prije nego što potrošite novac na to, prvo postavite sebi ta pitanja.

Također pogledajte: Top 3 jednostavna načina za poboljšanje Androidove izvedbe

Radi li moj telefon dobro?

Ovo je prvo pitanje koje biste si trebali postaviti. Doživljavate li često neke propuste? Ili, vaš telefon dobro funkcionira? Čak i ako svako malo naiđete na neke probleme, imajte na umu da ih vjerojatno možete sami riješiti. A to možete učiniti sa samo nekoliko dodira ili uz pomoć nekih korisnih aplikacija.

Kao što sam rekao, važno je razdvojiti naše želje i potrebe. Sigurno je potreban pametni telefon, ali ako ovaj koji sada imate dobro funkcionira, zašto trošiti novac na novi? To je posebno važno ako nemate dovoljno proračuna. Dakle, prije nego što požurite u trgovinu ili kod svog prijevoznika po jedan od najnovijih tehnoloških komada, razmislite o ovim stvarima.

Trebam li stvarno neke dodatne značajke?

Gledajući sve one oglase koji pokazuju novi dizajn i značajke, želite kupiti telefon. Svi znamo taj osjećaj. Senzor otiska prsta, skener šarenice, dodatne opcije kamere itd. Sve zvuči cool. Ali, vrijeme je da se zapitate jesu li vam stvarno potrebne?

Više značajki, posebno novih - veća cijena. Sjećam se vremena kada je senzor otiska prsta bio jedan od razloga zašto sam želio novi telefon. Pa, kad se moj stari pokvario, odlučio sam kupiti jedan s njim. I zamislite ovo - sada ni ne koristim senzor. Sve zvuči cool i sjajno, ali nakon nekog vremena vjerojatno će vam biti dosadno, pogotovo ako niste tehnološki ovisnik. Ako vaš telefon ima stvari koje su vam potrebne i koje zapravo koristite, možda ne morate nabaviti novi. Barem još ne.

Koliko dugo ću koristiti svoj novi telefon?

Ako razmišljate o kupnji telefona vrijednog stotine dolara, morate se zapitati koliko dugo ćete ga koristiti. Sjetite se dobrih starih vremena Nokia 3310 i sličnih telefona. Kupite ga i koristite godinama. Bili su čvrsti i u trendu.

Vremena su se promijenila. Sada potrošite 700 dolara ili više za novi iPhone ili Samsung S8, a sljedeće ćete godine poželjeti novi. Naravno, novi će imati više značajki, više opcija boja, imat će više svega.

Čak i ako ne planirate kupiti skupi uređaj, već jedan od pristupačnih, usporedite ga sa svojim telefonom. Je li stvarno tako bolje? Hoćete li ga koristiti dvije ili tri godine? Ako ne, zadržite taj novac u džepu još malo.

Je li novi model zaista toliko bolji od svog prethodnika?

To je sljedeće pitanje. Možda mislite da jest, ali priznajmo, razlike obično nisu toliko velike. Čak se i dizajn telefona ne mijenja previše. IPhone imamo kao izvrstan primjer.

Svi su očekivali da će iPhone 7 biti potpuno drugačiji od svojih prethodnika. Međutim, kad je postao dostupan, fanovi iPhonea ostali su pomalo razočarani. U osnovi isti dizajn i još nekoliko karakteristika. Vrijedi li se prebaciti? Vjerojatno ne, pogotovo ako imate iPhone 6 ili 6s. Još jedna stvar koju biste trebali imati na umu jest da što duže čekate, niža je cijena. Biti strpljiv zvuči dobro?

Trebam li štedjeti za nešto drugo?

Proračun je presudan pri kupnji. Čak i ako niste previše uskog proračuna, zapitajte se biste li novac trebali uštedjeti za nešto drugo što vam zaista treba? Ili, biste li trebali uštedjeti za neki drugi model?

Stavite prioritete na prvo mjesto. Pa čak i ako sada nemate neke prioritetne kupnje, možda biste mogli uštedjeti novac za neki vrhunski model, nešto stvarno strašno. Ne zaboravite još jednu stvar. Telefoni se samo nastavljaju izlaziti. Svake godine postoji iPhone, vrhunski Samsung telefon, LG, Huawei, HTC itd. Možda bi bilo pametnije štedjeti. Kad dođe vrijeme, možete kupiti sljedeći najbolji pametni telefon. Tko zna?

Zaključak

Ako novi telefon nije potreba već želja, ne zaboravite da je to samo impuls za kupnju. Svi ga imamo. A ovih dana, kada novi telefoni izlaze sve sjajni i lijepi, jednostavno želimo potrošiti novac na to. Prije nego što vas poticaj za kupnju preuzme, postavite si ova pitanja. Kad pružite odgovore, impuls će vjerojatno nestati. Bit ćete sretni što ne trošite novac i shvatit ćete da telefon koji imate sada ne bi trebao zamijeniti.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found