Vodiči

Kako popraviti "Nažalost, kamera je stala" na Androidu

Kamere su važan dio naših Android telefona. Volimo snimati sve te lijepe trenutke, uživamo snimati selfieje, a onda postoje i aspekti našeg okruženja koji se teško mogu ostaviti bez fotografiranja. Pa što radimo kad kamera našeg telefona prestane raditi? Tražimo najbrži način da riješimo problem kako bismo se mogli vratiti istraživanju fotografa u nama. Ako tražite rješenja kako popraviti "Nažalost, fotoaparat je stao", provjerite donja rješenja.

Ovakva se pogreška teško može dogoditi zbog hardvera. Za to je obično odgovoran softver. Razgovarat ćemo o svim rješenjima počevši od vrlo osnovnog, a zatim ćemo prijeći na složenije popravke.

Pročitajte također: Kako popraviti Android, aplikacije se neće preuzimati

Rješenja za "Nažalost, kamera je stala"

1. rješenje: Ponovo pokrenite kameru

Vaš Android uređaj može prikazati ovu pogrešku u trenucima kada se kamera koristi dulje vrijeme. Jednostavno izlazak iz kamere, čekanje 30 sekundi, a zatim ponovno pokretanje aplikacije tapkanjem ikone aplikacije dovoljno je za rješavanje ovakvog problema. Kada naiđete na pogrešku "nažalost kamera je prestala raditi", ovo je najbolji način da je brzo riješite. Međutim, rješenje može biti privremeno i ako se problem ponavlja prečesto, morate isprobati ostala ovdje navedena rješenja.

Rješenje 2: Ponovo pokrenite uređaj

Ponovno pokretanje telefona često može riješiti jednostavne kvarove u aplikaciji koji mogu stvoriti problem u aplikaciji. Uobičajeno je kada je problem riješen ponovnim pokretanjem, teško je pronaći stvarni uzrok problema. Ako je kamera prestala raditi bez ikakvog razloga, ponovno je pokretanje brzo i jednostavno rješenje. Međutim, ako vaš Android uređaj i dalje prikazuje istu pogrešku, problem je možda više od kvara, može biti oštećena datoteka ili ažuriranje koje to može uzrokovati.

3. rješenje: Obrišite datoteke predmemorije kamere

U predmemoriji vašeg fotoaparata nalaze se datoteke koje pomažu aplikaciji kamere da radi brže. Datoteke predmemorije stvorene su radi jednostavnosti upotrebe i boljeg korisničkog iskustva. Međutim, ponekad se ove datoteke predmemorije mogu oštetiti i mogu pokretati pogreške koje vam neće dopustiti upotrebu fotoaparata. Da bismo riješili problem, možemo očistiti datoteke predmemorije. Pritom nećete izgubiti nikakve važne podatke. Jedino što ćete primijetiti jest da će vam trebati neko vrijeme za učitavanje kada sljedeći put otvorite aplikaciju kamere.

 • Idite na izbornik Postavke na uređaju.
 • Krenite u odjeljke aplikacija i dodirnite Upravitelj aplikacija
 • Prijeđite prstom ulijevo od zaslona dok se ne nađete na kartici "Sve".
 • Potražite sada kameru i dodirnite je
 • Dodirnite Prisilno zaustavi za završetak aplikacije
 • Zatim dodirnite Clear Cache

Primijetit ćete da će se datoteke predmemorije trenutno izbrisati, a prostor koji zauzimaju datoteke predmemorije vratit će se na 0. Sada još jednom otvorite kameru i provjerite je li problem riješen.

4. rješenje: Obrišite datoteke podataka s fotoaparata

Iako su datoteke predmemorije relativno bezopasne i njihovo brisanje ne utječe ni na što na vašem uređaju, podatkovne datoteke uključuju vaše osobne postavke za aplikaciju. To znači da gubite osobne postavke ako izbrišete podatkovne datoteke. Ako ste postavili neke postavke na fotoaparatu, možda ćete ih htjeti uzeti na znanje prije nego što izbrišete podatkovne datoteke. Zatim se možete vratiti i ponovo ih postaviti.

 • Idite na izbornik Postavke uređaja i krenite u Upravitelj aplikacija.
 • Prijeđite prstom da biste otišli na "Sve kartice", a zatim dodirnite Kamera
 • Dodirnite Clear Data da biste izbrisali sve podatkovne datoteke povezane s aplikacijom kamere.

Datoteke s podacima neće izbrisati vaše fotografije, tako da o njima ne morate brinuti. Nakon što se podatkovne datoteke izbrišu, dodirnite kameru i provjerite radi li ona prema očekivanjima. Ako se pogreška i dalje prikazuje, prijeđite na sljedeće rješenje.

5. rješenje: Ažurirajte svoj softver

Određeni problemi s fotoaparatom mogu se pojaviti zbog programske pogreške zbog koje fotoaparat ne radi ispravno. Ako već dugo odgađate ažuriranja softvera na uređaju, postoji vjerojatnost da ste propustili potrebna ažuriranja koja mogu pomoći aplikacijama vašeg uređaja da rade ispravno. Ažuriranje vam pomaže riješiti poznate probleme u softveru. Slijedite ove korake da biste provjerili imate li ažuriranja na čekanju:

 • Idite na izbornik Postavke uređaja
 • Dodirnite O uređaju
 • Dodirnite prvu opciju koja bi trebala sadržavati Ažuriranje softvera ili Ažuriranje sustava

Uređaj će automatski početi provjeravati ažuriranja i dobit ćete poruku koja će vam reći da su najnovija ažuriranja već instalirana na uređaju ili će reći da je dostupno ažuriranje i da možete ažurirati uređaj. Ako je dostupno ažuriranje, instalirajte ga i nakon što se uređaj ponovno pokrene, provjerite radi li kamera.

6. rješenje: Izbrišite predmemoriju i datoteke podataka za aplikaciju Gallery

Galerija je vrlo usko povezana s kamerom. Ako nešto pođe po zlu s aplikacijom galerija, često se može uvući u kameru i na kraju dobiti poruku o pogrešci. Brisanje predmemorije i podatkovnih datoteka aplikacije galerija može biti od pomoći pri otkrivanju je li aplikacija galerija krivac.

 • Na izborniku Postavke idite na Upravitelj aplikacija
 • Prijeđite prstom kroz kartice da biste otišli na kartice "Sve"
 • Potražite Gallery i dodirnite je.
 • Dodirnite Force Stop
 • Sada dodirnite Obriši predmemoriju da biste očistili predmemoriju
 • Zatim dodirnite Clear Data da biste obrisali podatkovne datoteke za Gallery
 • Potvrdite dodirom na U redu

Sada ponovo pokrenite uređaj i provjerite radi li kamera kako se očekivalo.

Rješenje 7: upotrijebite aplikaciju za kameru treće strane

Ako vam je ugodno odbaciti stock kameru, otvorite Trgovinu Play i potražite aplikaciju za kameru treće strane. Dostupno je podosta, a neki od njih mogu vam ponuditi više od trenutne aplikacije za kamere dionica koju ste koristili. Ovo je samo alternativa koja ne rješava problem, ali vam pomaže da nastavite upotrebljavati svoj uređaj bez pogrešaka. Korištenje aplikacije treće strane isključivo je po vašem nahođenju.

8. rješenje: Koristite siguran način

Ako vam se sviđa aplikacija kamere i radije je popravljate nego da koristite aplikaciju treće strane, tada moramo ući u neko složeno rješavanje problema. Moramo shvatiti dolazi li problem do neke od aplikacija koje ste nedavno instalirali. Poznato je da određene aplikacije svjetiljki stvaraju probleme aplikaciji kamere. Da biste provjerili uzrokuje li problem nezavisna aplikacija, morate ponovo pokrenuti uređaj u sigurnom načinu. U sigurnom načinu onemogućene su sve aplikacije treće strane, tako da možemo suziti uzrok problema u aplikaciji treće strane ili softveru telefona.

 • Pritisnite i držite tipku za uključivanje / isključivanje
 • Ovo će otvoriti opcije napajanja za vaš uređaj
 • Sada pritisnite i držite opciju isključivanja s izbornika na zaslonu.
 • Nastavite pritiskati dok ne dobijete skočni okvir
 • Upitat će vas želite li ponovno pokrenuti uređaj u sigurnom načinu rada.
 • Dodirnite U redu

Nakon što se uređaj ponovno pokrene u sigurnom načinu, provjerite da li se otvara s pogreškama. Ako je odgovor da, prijeđite na sljedeće rješenje. S druge strane, ako kamera radi bez pogrešaka, aplikacija treće strane možda ometa aplikaciju kamere koja uzrokuje problem. Izbrišite nedavno instalirane aplikacije ili idite na vraćanje na tvorničke postavke.

Rješenje 9: Vraćanje na tvorničke postavke

Vraćanjem na tvorničke postavke uređaj će se dovesti u početno stanje. To znači da će se uređaj vratiti na tvorničke postavke. Izgubit ćete sve podatke i sve aplikacije nezavisnih proizvođača instalirane na vašem uređaju. Sigurnosna kopija pomoći će vam spremiti sve važne podatke i osigurati da ništa od toga ne izgubite. Svakako stvorite sigurnosnu kopiju svih podataka premještanjem svih važnih datoteka na drugi uređaj za pohranu i sigurnosnom kopijom računa na Googleu. Zatim nastavite s resetiranjem.

 • Idite na izbornik Postavke na uređaju
 • Dodirnite Sigurnosno kopiranje i poništavanje
 • Potvrdite okvir pored sigurnosne kopije da biste napravili sigurnosnu kopiju podataka na Google računu
 • Dodirnite Factory Reset (Resetiranje na tvorničke postavke) za vraćanje uređaja na tvorničke postavke
 • Dodirnite Resetiraj telefon.

Nakon što se uređaj ponovno pokrene, provjerite radi li kamera. Ako je odgovor da, vratite sve datoteke i podatke i uživajte u korištenju uređaja kao i obično.

Ta će rješenja raditi na Motoroli, Samsungu (Samsung S4, Samsung S5, Samsung S6, Samsung S6 Edge, Samsung S7, Samsung S7 Edge itd.), LG-u (LG G3, LG, G4, itd.), HTC-u i svim drugim Android uređajima.

Također možete pročitati: Kako popraviti nijedan signal na Androidu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found