Vodiči

Besplatna verzija malwarebytesa u odnosu na Windows Defender: Koji nudi bolju zaštitu računala?

Sada živimo u cyber svijetu gdje su poslovne transakcije, komunikacije i istraživanja postale prikladnije i brže. Međutim, svaki put kada uključimo svoje uređaje i radne površine, skloni smo potencijalnim prijetnjama od virusa i zlonamjernog softvera. No, pouzdanim antivirusnim softverom koji štiti naše računalne sustave, cyber napadi se mogu spriječiti. Izazov je, međutim, pravi izbor jer postoji mnoštvo besplatnih programa za zaštitu od virusa i zlonamjernog softvera do kojih možemo doći.

Olakšajte nam postupak pregledom programa Malwarebytes i Windows Defender.

Malwarebytes

Malwarebytes je anti-malware i anti-spyware softver sposoban otkriti i očistiti infekcije zlonamjernim softverom. Također uklanja rootkitove i popravlja oštećene datoteke. Međutim, to je sve što besplatna verzija može ponuditi, osim ako ne nadogradite na premium verziju. Iako skenira vaš računalni sustav i upozorava vas na moguće prijetnje, ne uklanja viruse. Štoviše, ne skenira se automatski. Ali to ne znači potpuno da besplatna verzija Malwarebytesa ne vrijedi vašeg vremena. Čak i ako to tehnički nije antivirusni softver, sposoban ih je otkriti.

Još jedna dobra stvar ove aplikacije je što može raditi zajedno s antivirusnim softverom treće strane. Raznim besplatnim softverom, kao što su Avast, AVG i Avira, za borbu protiv napada virusa i dalje možete osigurati svoj računalni sustav. A ako postoji nešto karakteristično čime se Malwarebytes može pohvaliti, antivirusni alati zanemaruju njegovu sposobnost otkrivanja zlonamjernog softvera. To također ne utječe na utjecaj na drugi sigurnosni softver koji ste možda instalirali na sustav.

Windows Defender

Ovo je Microsoftov sigurnosni sustav za Windows. Kao i većina besplatnih antivirusnih programa, Windows Defender nudi određenu razinu zaštite od virusa i špijunskog softvera za korisnike koji u osnovi koriste Internet za gledanje YouTube videozapisa i otvaranje računa na društvenim mrežama poput Facebooka. Dolazi kao zadani antivirusni program za Windows 7, 8, 8.1 i 10. Za razliku od Malwarebytes, nudi zaštitu od virusa.

Windows Defender sada također ima više alata i značajki koje dolaze s Windows 10 Creators Update. To znači da ćete, ako koristite Windows 10, moći vidjeti kada je sustav zadnji put skeniran na zlonamjerni softver. Osim toga, možete izvoditi ažuriranja definicija virusa i iskoristiti izvanmrežni način skeniranja. Također nudi opcionalnu zaštitu u stvarnom vremenu, značajku koju Malwarebytes nudi sa svojom premium verzijom. Štoviše, možete izvršiti brzo skeniranje ili potpuno skeniranje u bilo kojem trenutku. Ali što se tiče fleksibilnosti, ovaj zadani sigurnosni program možda neće biti najbolji kandidat jer neće funkcionirati ako se na vašem računalu pokreće drugi antivirusni program.

Windows Defender možda ima prednost nad Malwarebytesima jer može zaštititi računalne sustave od napada virusa, ali u smislu otkrivanja zlonamjernog softvera i špijunskog softvera skenira najnovije potencijalne prijetnje koje njegov kolega možda neće otkriti. Također se može koristiti uz bilo koji antivirusni softver. Suprotno tome, Windows Defender integriran je s nizom Windows OS-a i smatra se najboljom zaštitom sustava Windows 10 koja postoji. Usprkos tome, možete preuzeti besplatni Malwarebytes za svoj uređaj, a za radnu površinu koja radi na sustavu Windows možete se pridržavati zadane zaštite.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found