Vodiči

AMD vs. Intel: Koji je za vas

Najuspravljiviji argument na planetu kada su računala i tehnologija u pitanju jest AMD nasuprot Intelovih procesora, a računalni entuzijasti širom svijeta daju sve od sebe da temeljito istraže prije kupnje. Iako neki radije vole ići s unaprijed izgrađenim prijenosnim računalom ili računalom, ljubitelji avanture vole graditi stroj od nule.

Kada se odlučite za težu, ali korisniju rutu, morate odabrati sve, od CPU-ove šasije do procesora, matične ploče, vrste RAM-a i grafičke kartice. Ovdje ne namjeravate započeti bilo kakav fanboy rat, ali vodič za AMD protiv Intel-a: Koji je za vas istražit će i prednosti i nedostatke obje ove marke.

Intel dosljedno pomiče svoju granicu isporučujući manje jezgri, ali poboljšane taktove. S druge strane, AMD-ovi CPU-i s povoljnim proračunom drastično su povećali svoj osnovni broj. Stvari nisu uvijek bile takve, ali s AMD-ovim Ryzen i Intelovim procesorima Coffee Lake konkurencija se zahuktala kao nikada prije. Usporedba će istražiti ove čipsete u različitim scenarijima korištenja i objasniti čemu su prikladni i gdje posustaju kako biste mogli donijeti utemeljenu odluku.

AMD u odnosu na Intel

Proračun / cijena - vrijednost vašeg novca

Argument se može nastaviti cijeli dan, ali vaš je proračun taj koji će odrediti što možete kupiti. Većina kupaca traži najbolju vrijednost za novac. Omjer cijene i izvedbe na kraju pobjeđuje, zbog čega biste se trebali usredotočiti na maksimalni proračun koji možete potrošiti na svoj procesor.

Početni procesori danas su stvarno konkurentni i AMD-u i Intelu, ali potonji nastoji ukloniti neke nevjerojatne značajke kada kupujete njihove jeftinije verzije. Pentium G4560 i druge Pentiumove obljetnice nedavno objavljene vrlo su jeftine, ispod 70 USD, dok AMD-ova početna razina počinje oko 100 USD. Serija Pentium izuzetno je ograničena u pogledu performansi, ali Intel vam omogućuje da overclockate njihove procesore kako biste ih maksimalno iskoristili.

Srednjim nivoom ponovno dominira AMD jer prodaju većinu svojih procesora po nižoj cijeni u usporedbi s Intel i5 procesorima. Tvrtina najnovija ponuda procesora Ryzen 5 nudi 4 ili 6 jezgri po pristupačnim cijenama oko 200 USD, dok procesori Intel K serije mogu doseći čak 350 USD ako tražite vrhunske inačice unutar srednje klase.

Vrhunski Intelovi procesori u i7 seriji relativno su skupi u usporedbi s AMD Ryzen 7, što je ispod 350 USD. Iako bi se cijene u različitim regijama mogle razlikovati, razlika u cijeni bit će jednaka, a ako tražite najviše vrijednosti za svoj novac, trebali biste se odlučiti za AMD procesor koji pruža na svim stranama. Broj jezgri je slabiji u usporedbi s Intelom, ali nova Ryzen arhitektura tvrtke to nadoknađuje pružanjem najjeftinijih, višejezgrenih performansi koje biste mogli dobiti, što inače nije moguće s Intelom.

Pobjednik - AMD

Igre - najbolja FPS i grafička vjernost

Svijet igara mješovita je vreća stvari, posebno u vremenu kada se AMD i Nvidia grafičke kartice natječu za superiornost u prostoru. Ako još niste naišli na ovo, znajte da i trenutne opće konzole Xbox One i PlayStation 4 pokreću AMD čipsetovi. Ne znači da su najbolji procesori za igre, ali što se tiče pružanja cjelovitog čipa gdje ne morate kupiti namjenski GPU, to je najmudrija opcija, zbog čega Sony i Microsoft su se odlučili za isto.

Intel je relativno jak u zoni igara, pogotovo ako ste predani ljubitelj igara koji ulaže u GPU. Većina modernih igara poput Battlefield V, Hitman ili Call of Duty Black Ops III osmišljene su tako da koriste više jezgri. Ove su igre favorizirale AMD na način da mogu puno bolje raditi. Tvrtka je također imala ekskluzivne ugovore s nekim igrama poput Battlefielda kako bi osigurala bolji broj sličica i ukupne performanse.

Najbolji dio tu završava jer se Intelovi procesori u cjelini smatraju najboljim za sve vrste igara. Bilo da se radi o zahtjevnim naslovima poput Total Wara, pucačina u prvom licu ili igara za jednog igrača poput serije Tomb Raider, nedavni testovi potvrdili su da Intel isporučuje najmanje 10 fps više od AMD-a, što je značajan skok za većinu igrača. Testovi su provedeni na osnovi Nvidia i AMD kartica, ali rezultati su bili isti.

Usporedba nije potpuna jer se Intel nedavno udružio s AMD-om kako bi integrirao svoje grafičke procesore u svoje čipsete. Partnerstvo im je omogućilo izradu tankih i moćnijih prijenosnih računala za koja se očekuje da će postati norma u sljedećih nekoliko mjeseci. Iako AMD još jednom vlada ako tražite jeftin uređaj za igre za MOBA ili FPS, Intel je izuzetno moćan za igre, ali trebali biste uložiti u grafičku karticu.

Pobjednik - Intel

Overclocking - pomicanje njegove granice

Overclocking nije za svakoga. Razdoblje. Ako niste ljubitelj računala, ne biste o tome ni razmišljali jer većina ljudi ne želi pregraditi svoje procesore ili poništiti jamstvo previše pritiskom na njega. I Intel i AMD pokušavaju ponuditi najbolje što vam omogućava da maksimalno iskoristite ono za što je čipset sposoban.

Kada se odlučite za Intel i5 ili i7 procesore, vjerojatno ćete naići na izraz K koji označava da se ti procesori isporučuju otključani. S kompatibilnom matičnom pločom vjerojatno možete pritisnuti jednostavni procesor od 3,5 GHz sve do 4 GHz, a možda i više ako to dopuštaju vaše postavke hlađenja. To dovodi do dodatnih kupnji kao što je tekuća otopina za hlađenje tvrtke Corsair ili drugih marki radi kompenzacije procesora pregrijavanja.

U prošlosti i sada AMD je zaista bio dobar u omogućavanju ljudima da preuzmu kontrolu nad svojim procesorima kako bi postigli najbolje performanse. Ako se odlučite za Ryzen PC, možete se odlučiti za X seriju u Ryzen 3, 5 i 7, a sve su ekvivalent Intel K procesorima. Nema kontrole cijena za ove proizvode jer možete pronaći nešto manje od 120 USD, jer postoje obje overclocking prijateljske procesore početne razine.

Imajte na umu da je pregrijavanje vrlo čest problem i previše opterećenja može automatski isključiti procesor kako bi se izbjegla oštećenja. U posljednjim lansiranjima, AMD je otkrio izuzetno moćna Thread-ripper računala koja se natječu s Intel i9 procesorima. Ići će međusobno u pogledu učinka i ovo je definitivno jedno područje u kojem će krajnji rezultat biti izjednačen.

Pobjednik - Kravata

Video renderiranje - točka u kojoj pomaže više jezgri

AMD procesor brže može obaviti najintenzivnije aplikacije, posebno one poput obrade stotina stranica excel listova, prikazivanja velikih video datoteka i raspakiranja RAR datoteka. Intel se snažno usredotočio na to da njihove značajke poput hiper-navoja i takta budu brže, dok se njihov konkurent ističe u tome da maksimalni broj jezgri omogući jedan procesor.

Profesionalci mogu imati zahtjev gdje rade puno video prikaza, obrađuju grafički softver poput 3DS Max i Maye, koji svi troše jezgre kao i bilo što drugo. U ovom scenariju, proračunski faktor ponovno dolazi na vidjelo jer svaki profesionalac u studiju ili pojedinačni umjetnik mogu razmotriti mogućnost odabira za AMD jer je troškovno učinkovitiji.

Ryzen Thread-ripper 1950X možete kupiti za 999 dolara, što je izuzetno jeftino u usporedbi s onim koliko Intel traži za njihove procesore. Ekvivalent su čipovima Intel i9 jezgre koji za renderiranje videa dosežu čak 1.999 američkih dolara. Njihovi procesori nude više jezgri, dugoročno su energetski učinkovitiji, ali trošak postavljanja računala isključivo u tu svrhu mogao bi biti skupa stvar.

Osim ovih čimbenika, trebali biste razmotriti i upotrebu hladnjaka koji košta najmanje 120 USD da bi ovi snažni čipseti radili na pristojnoj temperaturi. Donji kraj još je jedan snažan poziv za AMD jer čak i Ryzen 5 ili 7 mogu postići bolje prikazivanje videozapisa zbog više jezgri. To je čisto rasprava između proračuna i performansi, jer ako vam novčanik dopušta, možete razmisliti o tome da idete na Intelov vrhunski i9 kako biste postigli najviše performansi; ako ne postoji AMD.

Pobjednik - AMD

Dostupnost i kompatibilnost - MOBO podrška je važna

O AMD-u i Intelu - o kojem će se raspravi i dalje se raspravljati dok dolazimo do točke kada je neophodno imati pristojno rješenje za hlađenje i matičnu ploču da biste dovršili postavljanje. Čimbenik dostupnosti velik je utjecaj jer ćete u većini zemalja vjerojatno pronaći više izbora Intelovih procesora od AMD-a zbog nedostatka popularnosti među kupcima. Tvrtka također puno troši na svoj marketinški proračun za reklame i ponude na koje se AMD ne fokusira.

Trebali biste upariti matičnu ploču s najboljom dostupnom opcijom, pogotovo ako planirate overclockati svoj odabir procesora. U ovom trenutku naići ćete na još jedan neuspjeh jer čak i popularne tvrtke poput MSI, Asus i Gigabyte proizvode manji broj matičnih ploča za AMD u usporedbi s Intelom. Pružaju matične ploče po različitim cijenama, ali dostupan izbor je prilično ograničen.

Ovisno o vašem mjestu, mogu postojati neki problemi kada je riječ o pronalaženju servisa ili jamstvenog centra za vaš AMD čipset. Međutim, Intel je prisutan širom svijeta i pruža bolju korisničku podršku, što olakšava dobivanje zamjene, ako je potrebno. Unatoč svim tim nedostacima, AMD je nedavno uspio sustići njihove Ryzen proizvode s boljom opskrbom. Nije prekid dogovora ako ste se odlučili za AMD u skladu sa svojim specifičnim zahtjevima jer ga možete kupiti u nekoj trgovini ili čak uvesti putem Newegga.

Pobjednik - Intel

Svakodnevno računanje - jednostavno rješenje

Bio to i3 ili Ryzen 5, zapravo možete odabrati bilo koji procesor za svakodnevne računalne poslove, poput pregledavanja weba, gledanja filmova i neobaveznih igara uz Counter-Strike ili Dota 2. Bilo koji korisnik očekivao bi da su njihovi preglednici brzi kada su na mreži , držite otvorene više kartica bez usporavanja i budite u mogućnosti gledati 4K filmove bez zastoja ili štucanja.

Oba će se procesora udovoljiti svakom aspektu, ali ako želite igrati s ograničenim proračunom, APU procesori iz AMD Ryzena fantastičan su izbor. S više niti, Intel se ističe u tome što vam omogućuje jednostavno obavljanje svakodnevnog računalnog rada, dok Ryzen to čini s puno jezgre za odabir.

U većini slučajeva teško ćete moći razlikovati i5 procesor od Ryzena 5 tijekom svakodnevne uporabe. Oni mogu usporiti u nekim zadacima, dok bi jedan mogao biti brži od drugog tijekom određenih operacija, ali udubljivanje u njega neće puno pomoći. Ako želite svakodnevno korištenje bez ikakvih problema, odaberite bilo koji procesor, ali ako je igra na vašim karticama, odaberite APU procesor.

Pobjednik - Kravata

Velika presuda

U prošlosti je scena bila sasvim drugačija jer je Intel dominirao scenom s moćnijim procesorima, dok su FX-ovi CPU-ovi od AMD-a puno posustajali u pogledu performansi. Postali su podjednako konkurentni otkako je Ryzen pokrenut i Thread-ripper se borio izravno s procesorima Intel Core i9.

AMD je za budžet svjesnog igrača nevjerojatan izbor, a također je održiva opcija za video renderiranje i druge procesore koji zahtijevaju upotrebu svih jezgri dostupnih na CPU-u. Intel je svestrani, bilo da se radi o igranju igara, prikazivanju ili istovremeno ima dva desetina kartica otvorenih dok istražujete na mreži.

Ako volite prilagođavati svoje računalo različitim matičnim pločama i hladnijim opcijama, Intel bi vas trebao bolje zadovoljiti, dok AMD u svom MOBO-u nudi jedinstvene značajke koje nude proizvođači. AMD u odnosu na Intel - koji je za vas potpuno ovisi o vašem scenariju korištenja, proračunu i performansama koje biste očekivali od svog računala.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found