Vodiči

MacBook Trackpad ne radi - kako ga popraviti

Je li vaš MacBook Trackpad prestao raditi? Brojni su korisnici Macbooka koji su se suočavali s problemima poput smrznute dodirne pločice, dvostrukog klika ne radi, gesta dodirne pločice ne radi, miš se ne pomiče itd. Vaša Mackbook dodirna pločica ne radi? Isprobajte rješenja u nastavku:

Također pogledajte: Najbolje najbolje besplatne aplikacije za Mac OS X

Kako popraviti MacBook Trackpad koji ne radi: Ažuriranje firmvera

Morate redovito ažurirati Mac. Iako je najnovije ažuriranje namijenjeno pružanju dobrih performansi, ono također sadrži pakete s ispravcima mnogih grešaka. Stoga se uvijek preporučuje da često provjeravate ažuriranje. Također možete dobiti najnovije ažuriranje firmvera Trackpad. Da biste to učinili, pokrenite App Store i dodirnite ažuriranje na vrhu. Ovdje potražite ‘Ažuriranje firmvera Trackpad’ i ​​ako je išta dostupno, nemojte dvaput kliknuti na taj gumb za ažuriranje.

Kako popraviti MacBook Trackpad koji ne radi: Resetirajte SMC

Ako ste ažurirali uređaj i ugrađeni softver Trackpad-a, a i dalje je u istoj situaciji, resetiranje SMC-a moglo bi vam pomoći da riješite problem s MacBook Trackpadom. Međutim, postupak resetiranja SMC-a razlikovat će se ovisno o tome koji MacBook imate MacBook s prijenosnom baterijom ili onom koji se ne može ukloniti. Ovdje su objašnjena oba procesa.

Macbook s izmjenjivom baterijom:

 • Prvo potpuno isključite svoj Mac.
 • Zatim uklonite sve priključke za napajanje s uređaja i iskopčajte adapter za napajanje.
 • Sada otvorite Mac i pažljivo izvadite bateriju.
 • Dok je baterija odvojena, pritisnite i držite tipku za napajanje 10 sekundi. U potpunosti će isprazniti računalo i SMC će se resetirati.
 • Ponovno priključite bateriju, spojite se s izvorom napajanja i uključite da biste vidjeli je li trackpad sada popravljen.

Macbook s neizmjenjivom baterijom:

 • U slučaju da koristite jedan od najnovijih MacBooksa, možda ima bateriju koja se ne može ukloniti. Dakle, postupak resetiranja SMC-a također će se razlikovati. Ovdje ne morate isključiti uređaj niti treba odspojiti izvor napajanja. Umjesto toga, osigurajte da je vaš Mac povezan s izvorom napajanja jer će mu trebati napajanje da bi dovršio postupak.
 • Pritisnite i držite tipku Option, Power, Shift i Control zajedno gotovo 8-10 sekundi. Automatski će resetirati SMC.

Kako ispraviti MacBook Trackpad koji ne radi: Neki dotjerivanja u postavkama

 • Ako trackpad vašeg Maca potpuno ne reagira, provjerite jeste li spojili bilo koji drugi miš. Ako je odgovor da, odspojite ga i provjerite radi li trackpad sada. U izborniku postavki postoji opcija koja onemogućuje trackpad u slučaju otkrivanja bilo kojeg fizičkog miša. Međutim, postavke možete promijeniti uvijek. Samo idite na Postavke sustava> Pristupačnost> Miš i trackpad. Ovdje ćete vidjeti opciju ‘Zanemari ugrađeni trackpad kad je prisutan miš ili bežična trackpad’. Osigurajte da ta opcija nije označena.
 • U slučaju da dvostruki klik na trackpad ne radi, ponovno krenite prema System Preference> Accessibility> Mouse & Trackpad. Nudit će opciju ‘brzina dvostrukog klika’ s klizačem. Povucite klizač u sredinu i provjerite možete li sada riješiti problem s MacBook Trackpadom.

 • Je li pokazivač prebrz za upravljanje? Pa, to se može usporiti ako odete na System Preference> Trackpad> Brzina praćenja. Brzina praćenja nosit će klizač kroz koji možete prilagoditi brzinu praćenja.

Kako popraviti da MacBook Trackpad ne radi: Resetirajte PRAM

Još jedan koristan trik za rješavanje problema s MacBook Trackpadom nije resetiranje PRAM-a. Ovo je kako:

 • Prvo potpuno isključite Mac.
 • Zatim pritisnite i držite pritisnutu naredbu, opcije, tipke P i R na tipkovnici 10 sekundi.
 • Sada uključite Mac i kad vidite sivi zaslon na Macu, otpustite sve tipke.
 • Započet će normalno pokretanje i kad začujete dva zvuka pokretanja, resetiranje PRAM-a je gotovo.

Kako popraviti MacBook Trackpad koji ne radi: Izbrišite datoteke popisa svojstava

Ako ste izveli sve navedene metode, ali i dalje imate isti problem s dodirnom pločicom, izbrišite datoteke popisa svojstava. Ovaj popis svojstava zapravo pohranjuje sve informacije o aplikaciji i paketima instaliranim na vašem MacBook-u. Međutim, prije nego što slijedite ovaj korak, prvo napravite sigurnosnu kopiju Maca. Evo kako izbrisati datoteke s popisom svojstava miša i podloge.

 • Otvorite Finder> Go> Idi u mapu i upišite / Library / Preferences. Sljedeći hit Go.
 • Primijetit ćete brojne datoteke. Odaberite sve datoteke na kojima je zapisan Trackpad ili miš. Nakon što dobijete datoteke s popisom svojstava, izbrišite potrebne. Popis će izgledati poput "com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad.plist". Sada provjerite radi li pločica za stazu ispravno.

Isprobajte gore navedena rješenja. Ako ništa ne uspije, kontaktirajte Apple.

Također pogledajte: Kako slati i primati tekstne poruke na Macu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found