Vodiči

Kako ući u BIOS na Windows 10

Bios (osnovni ulazno / izlazni sustav) je unaprijed instalirani program koji omogućuje računalu izvršavanje zadataka čim se uključi. Bavi se ranim fazama postupka pokretanja i osigurava da se OS ispravno učita u memoriju. Brine se o CPU-u, RAM-u, pohrani i priključcima računala. BIOS je povezan s matičnom pločom i kontrolira gotovo sve. Dakle, kako ući u BIOS na Windows 10? Nastavite čitati, jer mi ćemo vam pokazati kako to učiniti.

Također pogledajte: Traka zadataka sustava Windows 10 ne radi - kako to popraviti

Kako pristupiti BIOS-u?

Za pristup BIOS-u potrebno je ponovno pokretanje računala. To možete učiniti pritiskom odgovarajuće tipke / tipki tijekom postupka dizanja, što obično ovisi o proizvođaču. Nakon pritiska desne kombinacije tipki, vidjet ćete zaslon za postavljanje BIOS-a.

Neke stvari možete učiniti uz pomoć BIOS-a ili UEFI-a:

- Možete se igrati s redoslijedom pokretanja, iako se to ne mora igrati. Pomaže kada popravljate nešto na uređaju i želite ga pokrenuti kako biste ga testirali.

- Uklonite ili izradite lozinku za BIOS.

- Promijenite postavke CD / DVD / BD.

- Omogućite ili onemogućite logotip računala.

Kako ući u BIOS na Windows 10

Ako ste računalo kupili posljednjih godina (posljednjih četiri ili pet godina), onda šanse da imate UEFI (korisničko proširivo sučelje firmvera), a ne tradicionalni BIOS. UEFI je noviji i moćnija je alternativa za BIOS. Može se brže učitati i lako rukuje većim tvrdim diskovima. UEFI se može upravljati mišem i tipkovnicom. U nekim UEFI-ima miš možda neće ispuniti očekivanja. Dakle, bilo bi dobro ako možete koristiti vašu tipkovnicu.

Skočni prozor "pritisnite f2 za postavljanje" vjerojatno će vas iskušati prilikom pokretanja sustava. Međutim, kod najnovijih uređaja postupak pokretanja odvija se prebrzo da bi se pritisnuo f2 ili bilo koja druga tipka. U svakom slučaju, ako tijekom uključivanja ne možete pronaći opciju ‘pritisnite f2 za postavljanje’ na uređaju, otvorite izbornik Start nakon što se uređaj uključi i pritisnite gumb za napajanje. Pojavit će se tri opcije, stanje mirovanja, ponovno pokretanje ili isključivanje. Pritisnite Restart dok pritiskate tipku Shift.

Inače možete slijediti donje upute za pristup BIOS-u ili UEFI-u.

  1. Kliknite ikonu "postavke" u obliku zupčanika. Možete ga pronaći u izborniku Start.
  2. Odaberite opciju ‘Ažuriranje i sigurnost’. To je obično zadnja opcija.
  3. Odaberite "Oporavak" iz opcija s lijeve strane.
  4. ‘Ponovno pokreni odmah’ možete uočiti pod temom ‘Napredno pokretanje’. Vaš će se sustav ponovo pokrenuti i pojavit će se plavi zaslon s "Odaberite opciju" na vrhu. Ponovno pokretanje događa se odmah, zato budite spremni i spremite bilo koju važnu datoteku.
  5. Među tri mogućnosti, cnastavite, rješavajte probleme i isključite računalo. Odaberite opciju "rješavanje problema".
  6. Idite na ‘Napredne opcije’.
  7. Odaberite ‘UEFI postavke firmvera’.

(Ako ne možete pronaći ovaj odabir na svom uređaju, umjesto toga odaberite Postavke pokretanja. Kada se računalo ponovno pokrene, kliknite F1 ili F2 za pristup BIOS-u)

  1. Nakon odabira ‘UEFI postavke firmvera, kliknite gumb Restart. Bit ćete preusmjereni na BIOS.

Imajući pristup UEFI-u, možete slobodno podesiti postavke. Međutim, budite oprezni. Obavezno znajte koje radnje poduzimate jer u protivnom može nastati ozbiljna šteta. Dok se petljate s BIOS-om, možete slučajno zbuniti računalo ili u najgorem slučaju možete onemogućiti njegovo pokretanje. Uzmite referencu iz priručnika ili se obratite proizvođaču. Provjerite jeste li dobro svjesni što radite i posljedica.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found