Vodiči

Koja je razlika između Adobe AIR-a i Flash Player-a?

Ako redovito koristite internet, vjerojatno ste naišli na izraze "Adobe Flash Player" i "Adobe AIR". S prvom ste najvjerojatnije upoznati, pogotovo ako volite gledati videozapise i igrati igre na webu, ali o drugoj možda ne znate puno. Ako je to slučaj, ovaj vodič je za vas.

Osnovne informacije o Adobe AIR-u

Adobe AIR, prije poznat kao Adobe Integrated Runtime, sustav je izvođenja koji koderi koriste za izgradnju aplikacija za mobilne i stolne uređaje. Konkretno, ove se aplikacije mogu pokretati na iOS-u, Android-u i BlackBerry Tablet OS-u za mobilne uređaje i macOS te Microsoft Windows za prijenosna računala i stolna računala. Adobe AIR nekada je podržavao Linux i BlackBerry 10, ali to je ukinuto posljednjih godina. Aplikacije stvorene u AIR-u programirane su pomoću programa ActionScript, Flash Player i Apache Flex.

Adobe AIR vs Flash Player

Adobe AIR smatra se nadskupom Adobe Flash Player-a, ali oni se razlikuju po tome što je Flash Player dodatak za preglednik koji podržava sadržaj unutar preglednika, dok AIR podržava sadržaj koji se izvodi izvan web-preglednika i koji se može koristiti i bez njih.

Aplikacije razvijene za Flash Player ne trebaju instalaciju prije nego što ih možete koristiti; sve dok imate otvoren web preglednik, možete pristupati sadržaju temeljenom na Flashu i uživati ​​u njemu. S druge strane, aplikacije razvijene za AIR zahtijevaju da ih instalirate na računalo ili mobilni uređaj i ponašate se kao izvorne aplikacije. To znači da aplikacije temeljene na Flash-u imaju pristup samo odabranim pojedinačnim datotekama, dok aplikacije temeljene na AIR-u imaju neograničen pristup svim vašim datotekama i sustavima za pohranu.

Oboje nedvojbeno imaju dobre i loše strane. Budući da se ponašaju kao izvorne aplikacije, AIR aplikacije obično su stabilnije i može im se pristupiti čak i ako nemate internetsku vezu (ovisno o aplikaciji). No, prije nego što ih budete mogli koristiti, morat ćete preuzeti instalacijske datoteke i instalirati odgovarajuće programe (za prijenosna računala i stolna računala) ili preuzeti aplikaciju iz odgovarajuće trgovine aplikacija (za mobilne uređaje). To zahtijeva nekoliko minuta za razliku od Flash sadržaja, kojemu se lako može pristupiti sa samo nekoliko klikova.

Ipak, u mnogim su slučajevima aplikacije razvijene na Adobe AIR-u na prvom mjestu, jer imaju mogućnost integriranja više alata i značajki koje nisu dostupne ili izvedive u sadržaju temeljenom na pregledniku. To znači da korisnicima mogu pružiti bogatije i zadovoljavajuće iskustvo. Na primjer, aplikacije temeljene na AIR-u mogu lako pristupiti GPS-u i alatima za akcelerometar vašeg pametnog telefona, integrirati se s programskom trakom ili dockom i iskoristiti mogućnost višestrukog dodira vašeg uređaja.

Raditi kao tim

Međutim, važno je napomenuti da Adobe AIR i Flash Player ne rade točno neovisno jedni o drugima. U mnogim slučajevima rade zajedno kako bi osigurali da se sadržaj može glatko premještati između preglednika i izvornog operativnog sustava uređaja i stvoriti učinkovito i pojednostavljeno korisničko iskustvo. Adobe AIR također koristi tehnologije Flash Player za ispravno isporučivanje bogatih internetskih aplikacija na stolnim i mobilnim uređajima.

Što se tiče sigurnosti, i Adobe AIR i Flash Player imaju višestruke ranjivosti. Međutim, sigurno je reći da potonji ima veći rizik. Provjeri ovaj post da biste saznali više o ranjivostima Flash Player-a i sigurnosnim problemima.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found